ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ - ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ | +30 26610 38583 | plicorfu@gmail.com |

ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ - ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ | +30 26610 38583 | plicorfu@gmail.com |

Τέχνη και Ακτιβισμός: μαραθώνιος λημματογράφησης Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες

  • 20 Δεκεμβρίου, 2023

Το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το CorfuTechLab και την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και με την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece πραγματοποιεί επιμορφωτική συνάντηση με θέμα:

«Τέχνη και Ακτιβισμός: μαραθώνιος λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες.»

την Τετάρτη, 17/01/2024, 09:30 – 13:30.

Ομιλήτρια:

Σέβη Παυλάκη,
Τελειόφοιτη φοιτήτρια Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Σε έρευνα του Ιδρύματος Wikimedia, σχετικά με τους συντάκτες για τη χρονιά του 2018, το 90% των 3.734 ερωτηθέντων δήλωσαν το φύλο τους ως αρσενικό, το 8,8% ως θηλυκό και το 1% ως άλλο. Έτσι διαπιστώθηκε το πρόβλημα της έμφυλης προκατάληψης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, η οποία – μαζί με άλλες γεωγραφικές, φυλετικές και κοινωνικές προκαταλήψεις – αντανακλά τις προκαταλήψεις της κοινότητας των συντακτών της, καθώς και τις συστημικές ανισότητες στον ευρύτερο κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, το 2013 δημιουργήθηκε μια κοινότητα ακτιβιστών που δεσμεύεται να καλύψει τα κενά πληροφόρησης σχετικά με το φύλο, τον φεμινισμό και τις τέχνες, ξεκινώντας από τη Wikipedia. Από καφετέριες και κοινοτικά κέντρα μέχρι τα μεγαλύτερα μουσεία και πανεπιστήμια στον κόσμο, η Art+Feminism ηγείται μιας εκστρατείας «κάντο μόνος σου» («do-it-yourself») και «κάντο μαζί με άλλους» («do-it-with-others») που διδάσκει σε ανθρώπους όλων των έμφυλων ταυτοτήτων και εκφράσεων να επεξεργάζονται τη Wikipedia.

Η Σέβη Παυλάκη, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οργανώνει, στο πλαίσιο εκπόνησης της πτυχιακής της εργασίας (επιβλέπουσα Αναπλ. Καθ. Dalila Honorato), έναν μαραθώνιο λημματογράφηση στη Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Σκοπός αυτού είναι η εκ νέου δημιουργία ή/και η διεύρυνση ήδη υπαρχόντων λημμάτων της ελληνικής και της αγγλικής Βικιπαίδειας με πληροφορίες για ελληνίδες καλλιτέχνιδες, με στόχο την ανάδειξή τους. Ο μαραθώνιος θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 17/01/2024, και ώρες 09:30 – 13:30 στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, Αγγλικοί Στρατώνες – Παλαιό Φρούριο.

Βεβαιώσεις συμμετοχής

Για βεβαιώσεις συμμετοχής πατήστε στο σύνδεσμο.

Ιστορικό
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Ωράριο

Χειμερινό Ωράριο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου

Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 08.00 – 14.50
Τετάρτη: 08.00 – 19.50
Σάββατο, Κυριακή και Επίσημες αργίες είναι κλειστά

Θερινό Ωράριο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου

Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 – 14.50
Σάββατο, Κυριακή και Επίσημες αργίες είναι κλειστά

Τοποθεσία

Αγγλικοί Στρατώνες - Παλαιό Φρούριο

Η Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, τοποθετημένη σε έναν εξαιρετικό χώρο μέσα στο Παλαιό Φρούριο, εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους κατοίκους του νησιού της Κέρκυρας – αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες – τον πλούτο γνώσης που κατέχει.