Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας στη θεματική «Εισαγωγή στις Νέες Τεχνολογίες» διοργανώνει «Διαδραστικό εργαστήριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τις προκλήσεις και τις σύγχρονες εφαρμογές της» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Μια εισαγωγή στην μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα και τα γλωσσικά μοντέλα μέσω παιχνιδοποίηση και συζήτησης. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab (American Space).
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα αποκομίσουν τα ακόλουθα:
- Κατανόηση των Θεμελιωδών Αρχών της ΤΝ: Οι μαθητές θα γνωρίσουν τις θεμελιώδεις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ορολογία τους, όπως η μηχανική μάθηση, τα υπολογιστικά νευρωνικά δίκτυα κ.α.
- Κριτική Σκέψη: Οι μαθητές θα αναπτύξουν την ικανότητα να αξιολογούν και να κρίνουν την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν.
- Δημιουργικότητα: Οι μαθητές μέσα από το παιγνίδι θα έρθουν σε επαφή με δημιουργίες φτιαγμένες με ΤΝ
- Κατανόηση των Πεδίων Εφαρμογής της ΤΝ: Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τα πεδία εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η ρομποτική και η αυτόνομη οδήγηση.
- Φιλαναγνωσία: Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με βιβλία Επιστημονικής Φαντασίας και των φιλοσοφικών ζητημάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη στη ΤΝ.
Το πρόγραμμα είναι ωφέλιμο στα πλαίσια μαθημάτων όπως τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες. Ιδιαίτερα για τα μαθηματικά οι μαθητές θα δουν εφαρμογές μαθηματικών εννοιών που διδάσκονται σε ερευνητικά προγράμματα όπως η ρομποτική και τα νευρωνικά δίκτυα. Επιτυγχάνεται έτσι η σύνδεση της θεωρητικής μάθησης με τις εφαρμογές της.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων ενδέχεται να ληφθούν φωτογραφίες ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό (π.χ. βίντεο) με σκοπό την γνωστοποίηση της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας της ΔΗ.ΚΕ.Ι.ΒΙ. και τον λογαριασμών που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα.