Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 2024 στη Κέρκυρα “ΜΑΖΙ” ΚΕΡΚΥΡΑ,
24 Απριλίου 2024, 10.00-12.30
Στο Παλαιό Φρούριο και την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.
Παίρνουν μέρος 9 σχολεία, 16 εκπαιδευτικοί, 150 μαθητές & μαθήτριες,
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Κέρκυρας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν Νεανικό – Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο “Μαζί!”, στην ΚΕΡΚΥΡΑ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρα, την Εφορία Αρχαιοτήτων, την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Κέρκυρας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ. Τ Κέρκυρας.
Το Φεστιβάλ “Μαζί” 2024 περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά:
– Εργαστήριο ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά και εφήβους με την Σωτηρία Ανδρεοπούλου
– Βιωματικό mini σεμινάριο Α’ Βοηθειών για παιδιά και εφήβους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Κέρκυρας
– Βιωματικά Παιχνίδια με τους Οδηγούς (ΣΕΟ)
γ) Αφήγηση παραμυθιών από τον Βαγγέλη Συμπώνη
Παίρνουν μέρος τα σχολεία & φορείς:
4o Πειραματικό Δημοτικό Αθηναγόρειο
12/Θ Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών
Δημοτικό Σχολείο Μελιτειέων
Γυμνάσιο Λιαπάδων
3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών Ανδρέας Κάλβος
Γυμνάσιο Σκριπερού με Λ.Τ
3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
Το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2024 πραγματοποιείται στην Κέρκυρα για όγδοη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές.
Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους.
Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά.
Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.
Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.
Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί:
Ρέβη Ιωάννα, Μπρακάτσα Ιωάννα, Ζωχιός Δημήτρης, Ζάγουρα Ελένη, Ζώη Αλεξάνδρα, Δημητριάδου Μακρίνα, Αγγελική Κλάδη, Γεωργία Αντωνίου, Αγγελική Παπαναστασίου, Αθηνά Κεχρή, Γεράσιμος Πολυμέρης – Σταματέλλα Κούδα, Κατερίνα Στόκα, Μαρία Φαμελή, Μήλιου Ιωάννα, Γραμμένου Κυριακή.
Οργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας,
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας,
Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας,
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Κέρκυρας, Σώμα
Ελληνικού Οδηγισμού Τ. Τ Κέρκυρας.
Συντονισμός: Παναγιώτα (Αλκινόη) Ζαχαρόγιωργα
Γραμματεία: Τηλ 2106541600